DEMOGRAPHY Talks: Syntyvyys vajoaa – miten koulutus vaikuttaa lastensaantiin?
Syntyvyys on vajonnut Suomessa ennätyksellisen matalalle tasolle. Kehityskulku on samansuuntainen myös muissa länsimaissa, mutta Suomessa pudotus on ollut huomattavan jyrkkä. Matala syntyvyys kiihdyttää väestön ikääntymistä ja haastaa yhteiskunnan sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden.
Tutkimukset osoittavat, että koulutuksella on vahva yhteys perheen perustamiseen. Lapsettomaksi jääminen on yleisintä niillä suomalaisilla, joilla ei ole perus- tai keskiasteen jälkeistä koulutusta.
Koulutuserot naisten ja miesten välillä kasvavat – miten tämä vaikuttaa ilmiöön? Edistääkö kouluttautuminen itsessään perheen perustamista, vai onko taustalla jotain muuta? Tule DEMOGRAPHY Talks -webinaariin kuulemaan tuoretta tutkimustietoa!
Ohjelma
Lapsettomuus vähäisintä korkeasti koulutetuilla – koulutuksen ja lastensaannin yhteys
erikoistutkija Anneli Miettinen, Turun yliopisto
FLUX
Voidaanko syntyvyyteen ja perheenmuodostamiseen vaikuttaa koulutuksen avulla?
tutkimuspäällikkö, akatemiatutkija Hanna Virtanen, Etla
LIFECON
Tallenne
Webinaarin tallenne on saatavilla 23.2.2024 saakka.
>>Tallenne: Syntyvyys vajoaa – miten koulutus vaikuttaa lastensaantiin?
DEMOGRAPHY Talks -webinaarisarja tarjoaa tutkittua tietoa väestön muutoksista. Webinaarit ovat tiiviitä, alle tunnin mittaisia tilaisuuksia, joissa tutkijat esittelevät kahta ajankohtaista tutkimusta väestöön liittyvistä aiheista. Webinaarit konkretisoivat parhaillaan käytävää yhteiskunnallista keskustelua ja antavat siihen uusia näkökulmia. Webinaarissa esiteltäviä tutkimuksia rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.