DEMOGRAPHY-tutkijat ja Etelä-Korean poliisilaitoksen edustajat seisomassa vierekkäin.

Etelä-Korean poliisilaitos haki oppia työn ja perheen yhteensovittamisesta

Myös Etelä-Koreassa syntyvyys on laskenut – jopa niin paljon, että Korean poliisilaitos lähetti delegaation Suomeen oppimaan muun muassa työn ja perheen yhteensovittamisen keinoista vuorotyössä. Ryhmä tapasi DEMOGRAPHY-ohjelman tutkijoita Eläketurvakeskuksessa ja vieraili Työterveyslaitoksella.

DEMOGRAPHY-ohjelman tutkijat esittelivät tuoretta tutkimustietoa ja oppeja Suomen tilanteesta. Aiheina olivat erityisesti syntyvyyden trendit ja keinot sen nostamiseksi sekä työ- ja yksityiselämän tasapaino vuorotyössä. Korean poliisin 140 000 työntekijästä noin 60 prosenttia tekee vuorotyötä.

Marika Jalovaara (FLUX, Turun yliopisto) ja Venla Berg (NetResilience, Väestöliitto) kertoivat Suomen syntyvyystrendeistä ja lastensaantitoiveista. Suomessa syntyvyyden lasku on poikkeuksellisen jyrkkä, ja se on laskenut peräti kolmanneksella 13 vuodessa. Ihmisten toivoma lapsiluku on pitkään ollut kaksi. Politiikalla pitäisi tukea toivotun lapsiluvun toteutumista. Perinteisen perhepolitiikan ohella pitäisi tukea myös perheellistymistä. Lastensaantia voidaan tukea muun muassa hedelmällisyystietoisuuden kasvattamisella. Näiden toimien lisäksi tulisi samanaikaisesti varautua ja sopeutua alhaiseen syntyvyyden tuomiin muutoksiin.

Anneli Miettinen (FLUX, Kela) ja Johanna Lammi-Taskula (FLUX, THL) esittelivät suomalaista perhevapaajärjestelmää ja kertoivat työn ja perheen yhteensovittamisesta. Suomessa isät pitävät selvästi vähemmän vanhempainvapaapäiviä kuin muissa Pohjoismaissa. Vapaiden käyttämisessä on myös sosioekonomisia eroja: pienituloiset ja vähemmän koulutetut isät käyttävät vapaita harvemmin. Joustavuus vapaiden käyttöön on kuitenkin pienentänyt sosioekonomisia eroja. Työssäkäyvien pikkulasten vanhempien työn joustavuudessa on niin ikään eroja sosioekonomisen aseman ja työpaikan erityispiirteiden mukaan. Esimerkiksi kuntasektorilla ja naisvaltaisilla aloilla joustavuutta on vähemmän.

Työterveyslaitoksella vieraat perehtyivät niihin käytännön keinoihin, joilla suomalaiset työpaikat voivat parantaa työn ja perheen yhteensovittamista. Fokuksessa oli varsinkin vuorotyö, jossa työn ja perheen yhteensovittaminen on tutkitusti hankalampaa kuin päivätyössä. Vuorotyössä pitäisi välttää pitkiä työviikkoja ja tehdä työvuoroista ergonomisempia. Myös ikääntyneiden työntekijöiden tilanteesta keskusteltiin. Yhä useammalla työikäisellä on sekä pieniä lapsia että ikääntyneet vanhemmat, joista pitää huolehtia. Myös heidät pitäisi ottaa huomioon.

Koreassa toimia on jo tehty, mutta kulttuurinmuutosta työpaikoilla tarvitaan

Vaikka ryhmä oli hakemassa uutta tietoa, niin erilaisia toimia työn ja perheen yhteensovittamiseksi on jo käytössä monia perhepoliittisia toimia. Koreassa on esimerkiksi mahdollista lyhentää työpäivää kahdella tunnilla silloin, kun perheessä on pieniä lapsia.

­– Ongelmaksi voi muodostua se, että työntekijät eivät välttämättä halua käyttää työajanlyhennyksen mahdollisuutta kulttuuriin liittyvistä syistä, kertoo Susan Kuivalainen.

– Olisikin tärkeää muuttaa kulttuuria työpaikoilla ja viestiä, että vanhempainvapaan käyttäminen ja lyhennetyn työpäivän tekeminen ovat täysin sallittuja pikkulapsiaikana. Tämä koskee myös Suomea.

Työuran vaiheet (Työterveyslaitos, Mervi Ruokolainen)

Uutisen kuva: Susan Kuivalainen