Systeemistä ymmärrystä väestörakenteen muutoksesta: Tiedesparrauksessa syntynyt systeemikartta visualisoi muutostekijöiden yhteyksiä ja suhteita
DEMOGRAPHY-ohjelman tutkijat osallistuivat Suomalaisen Tiedeakatemian järjestämään Tiedesparraukseen, jonka aiheena oli väestörakenteen muutos. Tavoitteena oli lisätä kokonaisvaltaista systeemistä ymmärrystä teemasta. Tuloksena syntyi valtioneuvoston kanslialle väestörakenteen muutosta kuvaava systeemikartta, joka havainnollistaa asioiden välisiä yhteyksiä ja vuorovaikutussuhteita.
Tiedesparraus vastasi valtioneuvoston kanslian määrittelemään tietotarpeeseen, jossa toivottiin ”systeemistä ymmärrystä Suomen väestörakenteen muutoksen vaikuttavista tekijöistä ja niiden keskinäisriippuvuuksista”.
Tiedesparrauksen asiantuntijoiksi kutsuttiin tutkijoita myös DEMOGRAPHY-ohjelmasta.
‒ Tutkitun tiedon saattaminen tiedon käyttäjille ja aktiivinen vuoropuhelu ja yhteiskehittäminen on strategisen tutkimuksen keskeinen tavoite. Siksi olemme erittäin iloisia mahdollisuudesta osallistua tähän työhön, sanoo ohjelmajohtaja Susan Kuivalainen.
Tutkijat tunnistivat keskeisiä muutoksia ja vipupisteitä
Tiedesparraus on Suomalaisen Tiedeakatemian luoma konsepti. Systeemikartta valmisteltiin kahdessa työpajassa, ja se kokoaa yhteen väestörakenteen muutoksia sekä niin sanottuja vipupisteitä, joihin vaikuttamalla voidaan luoda positiivisia vaikutuksia useaan systeemin osaan.
Väestörakenteen lyhyen aikavälin muutostekijöiksi tunnistettiin seuraavat tekijät:
- Väestön ikääntyminen ja keskittyminen kaupunkeihin jatkuvat voimakkaina
- Työelämä kansainvälistyy ja muuttuu mm. digitalisaation ja automatisaation merkityksen kasvaessa
- Vaikeasti ennakoitavat riskit, kuten ilmastonmuutoksen vaikutukset, lisääntyvät
- Eriarvoisuus ja polarisaatio yhteiskunnassa kasvavat
Tiedesparraus ja siinä syntynyt systeemikartta vahvistavat politiikkavalmistelun tietopohjaa.